![]() |
Falcó Pelegrí, altre dels usuaris de la roca. També hem vist corbs, gralles de bec roig... |
Salut!!
Jose Llácer
A arrel de la destacada cita hivernal d'onze morells de mar fosc a gener de 2009 es congrega al port del Grau de Gandia un grup de joves interessats per aquests inusuals ocells. Però no és aquest l'únic interés comú entre ells; l'afany per la conservació i el coneixement de la natura, i la il·lusió de treballar junts són comuns. Així naix aquest jove col·lectiu que intenta donar a conèixer les aus i la natura saforenca per tractar així de valorar-la i estimar-la com mereix.
![]() |
Falcó Pelegrí, altre dels usuaris de la roca. També hem vist corbs, gralles de bec roig... |
Salut!!
Jose Llácer
El Roget Aythya nyroca és un anàtid en perill crític d’extinció segons el Libro Rojo de las aves de España, on només unes poques parelles es reprodueixen, i de manera molt irregular. En el grup dels Ànecs capblancs i les Rossetes,….
Hui he tingut la sort d’observar cinc! d’aquests ànecs al PN Marjal Oliva-Pego. Des de lluny he vist el grup en vol, molt conspícues les extenses bandes alars blanques, que recorden a les dels Siverts, encara que sobre un plomatge més fosc.
L’homogeneïtat dels plomatges apreciada a través del telescopi m’ha fet pensar que podría tractarse d'aus d'una mateixa niuada.
Ací algunes fotos testimonials, fetes a gran distància.
![]() |
Fotografiats a través del telescopi |
L’emoció d’aquesta observació em deixa un sabor agre-dolç pel lloc que les aus semblen preferir: entre dos amagatalls ja llestos pels caçadors per a la imminent temporada de caça: comença en pocs dies. Tot i que es tracta d’una espècie protegida cal ser molt optimista per a pensar que seran correctament identificats i evitaran ser tirotejats…
![]() |
A la dreta un dels amagatalls. |
Salut!
Jose Llàcer
Principis de setembre als arrossars del PN Marjal Oliva-Pego, a un canal amb només un fil d’aigua térbola dos joves Fumarells carablancs Chlidonias hybrida segueixen a un adult reclamant-li frenèticment una granota que porta al bec. Un dels joves es deté a la roda d’una comporta. Vaja, està anellat. Foto…
Després d’una consulta a www.cr-birding.org, resposta d’una anelladora francesa: el fumarell va ser anellat el 10 d’agost, com un poll al niu, a l’estany de Purais, un dels nombrosos estanys de la Réserve Naturelle Nationale Cherine, Brenne, França central. En 25 dies han crescut i s´han desplaçat més de mil quilòmetres.
Fumarells, xatracs, currocs…són tots grans migradors, però vaja viatge a l´Àfrica alimentant juvenils...
Salutacions
Jose Llácer
Enigmàtics i misteriosos,… els hàbits nocturnes dels Enganyapastors compliquen la seua observació. Podem escoltar-los les caloroses nits d’estiu, el dia el passen a terra, protegits pel seu característic plomatge críptic .
Aquest de les imatges següents l´he fotografiat a La Reprimala, Villalonga. Després d’escoltar reclams algunes nits, l’he pogut trobar a un terreny sense vegetació.
Els ajudaran els seus enormes ulls i les vibrisses a la vora del bec, però es fa complicat entendre com són capaços d’alimentar-se d’insectes en vol DE NIT!. I sense la “tecnologia d’ecolocalització” de les rates penades, almenys que sapiem…
El to general grisós del pltomatge d'aquesta au m´ha fet dubtar si no es tracta de Caprimulgus europaeus, però el dibuix de les cobertores alars, alguna ploma rogenca al coll i, fonamentalment, el reclam escoltat, semblen indicar que es tracta de Caprimulgus ruficollis.
Les tres espècies de Porzana (Picardona, Picardó i Picardonet) són molt complicades de vore .
A La Safor hi ha alguna oportunitat als passos migratoris, a zones fangoses de rius o marjals.
El passat 29 de març Pau Lucio va tindre sort i va localitzar una Picardona Porzana Porzana al Marjal de Gandia.
A pesar de l'esmentada complicació per vore-les Pau va aconseguir algunas magnifiques fotografies, i inclús un video!, es tractava d'un au especialment confiada.
Ací están:
Salut!
Jose Llácer