divendres, 4 de gener del 2013

Complexe endorreic Corral Rubio - Pétrola


           Curiosament enguany visitem per segona vegada la llanura mantxega en busca de les avitardes, donat que decidim anar abans de cap d’any. Així ens reuinim Laura Hernandez, Willy de Keiser, la seua dona Ida i jo amb ela habituals de l’associació “El Morell” (Alberto Martín, Jose Llacer i fill, Rafa Gonzalez i el seu cosí, Pep Pérez, Beneu, Araceli i Esther) a El Bachiller vora les 9:00 h. i amb el cel cobert i una temperatura que ronda els 4 ºC ja han revisat els camps sense resultat.
En direcció a Corral Rubio ens desviem pels camps de conreu en busca de les gangues i xurres, i poc després d’entrar detectem les primeres avitardes; un grup de 32 ex. descansa a gran distància fins desaparèixer volant. Poc més avant veem alguna judia i un bàndol de calàndries i continuant el camí ixim a la llacuna de Corral Rubio; a diferència d’altres anys hi ha gran quantitat d’aigua on descansesn uns 20 flamencs, cullerots i collverds sobretot, uns pocs sarcets al fons, un parell de judies i una bequeruda sobre el fang i una gavina de potes grogues. 


Ara ens dirigim a la Higuera per a visitar la llacuna del Saladar; en arribar un parell d’arpellots de marjal sobrevola la làmina d’aigua on ja apareixen els boixos, nombroses fotges i un grupet de cabussonets collnegres (Podiceps nigricollis), a més dels cullerots, sarcets i collverds. Desfent el camí, des de la cuneta veem un bitxac, aloses i algun sit. Ara tornem a Corral Rubio per a visitar la llacuna a l’altra banda del poble on destaquen alguns siverts i els flamencs. 
Seguim un poc més i arribem a Hoya Grande; un grupet d’unes 10 oques vulgars i els ànecs blancs (Tadorna tadorna) descansen a la vora de la llacuna a més de les anàtides ja esmentades, les fotges i el que pareix una xerlovita (Tringa ochropus); al camp hi ha algunes aloses, calàndries i pot ser alguna cogullada mentre a les nostres esquenes algú detecta un parell de milans negres i una àguila reial.
Continuant pel camí agrícola detectem un bàndol de 22 avitardes descansant a terra prop d’una gran casa; intentem apropar-nos però tot queda en un fracàs al quedar el meu cotxe atrapat al fang, sort que amb l’ajuda de tots l’aconsequim reflotar per a retrocedir. Des del camí es pot observar un gran revol d’ànecs procedent d’una llacuna amagada darrere de les llomes; pareix ser que enguany l’aigua està present per tot arreu, raó per la que els ànecs es dispersen i no trobem les altes concentracions d’altres anys.




Quasi sense parar ens dirigim a la gran llacuna salada de Pétrola per a donar una ullada i dinar; no més arribar trobem una àguila reial immadura i un parell d’arpellots de marjal. Des de l’habitual mirador revisem la llacuna on destaquem un nodrit grup d’ànecs blancs; mentre dinem podem contemplar com una gavina de potes grogues ataca un compacte grup de fotges que es defén amb feresa. Poc després de conèixer l’amo de la caseta que ens parla sobre el seguiment de la colònia de flamencs realitzada per Juan Picazo ens retirem.
De nou intentem trobar les gangues i les xurres tornant per Hoya Grande, comptant 9 avitardes més i un porc senglar darrere de la llacuna, a més de judies, un culroig, passerells i un capçot botxí. Pel desviament cap a El Bachiller descobrim un grup de 41 avitardes entre les que s’oculten 10 sisons (Tetrax tetrax) i abans d’eixir a la carretera un falcó pelegrí que fa una passada a un aligot pareix acomiadar-nos sense haver observat les gangues.


Amb un cafenet a la llar del pensionista de Bonete, després de comentar la pròxima eixida a la llacuna de Gallocanta, ens acomiadem fins a l’any que vé.


Text: Toni Mulet
Fotos: Jose Llacer i Toni Mulet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada